Ensenyant a estimar-se

Avui he descobert que la meva filla de 4 anys es posava cada dematí d’amagada corrector d’ulleres. Ho he sabut perquè directament ella m’ha avisat que ja no quedava més producte al pot. Li he demanat per què el necessitava i m’ha dit que: “Avui he dormit tan malament com tu i ho necessito”. Com si d’un acte reflex es tractés, li he dit: “Ah! Tu també necessites hidratar-te la pell perquè estigui suau i cuidada?

I ha estat en aquest precís moment en el que me n’he adonat que, sense voler-ho, havia inculcat a la meva fill que les ulleres dels ulls s’han de tapar, que dormir malament no eximeix d’estar radiant. Per això, m’ha nascut la necessitat de compartir aquest fet, perquè és tan fina la línia que hi ha entre el:

Em maquillo perquè s’ha d’estar guapa”, que respondria al mandat social d’estar estèticament acceptables sempre” i “utilitzo productes per cuidar la meva pell i a més a més sentir-me millor”, que respondria a la necessitat d’autocuidar-se i fomentar l’amor propi.

Perquè, encara que sembli un cas aïllat, arriben a la nostra consulta moltes dones que, en els seus records més primerencs, sempre hi ha una pare i/o una mare extremadament preocupats per l’estètica que, sense voler-ho, imposen els seus patrons, l’autoexigència de sempre mostrar-se bé, independentment de com tinguis el teu interior.

Ensenyem, idò, als nostres infants a estimar-se de dins cap a fora i el demés vindrà tot sol.

Què en penses tu? Volem sentir la teva opinió, deixa’ns els teus comentaris.

Decàleg per fomentar una bona educació emocional als nostres fills

Són moltes les persones que arriben a la nostra consulta amb dificultats per a “autocuidar-se”. I és amb elles amb les que descobrim sovint certes limitacions en l’educació emocional que han rebut.

És per aquest motiu que vos volem transmetre un decàleg d’idees amb les quals millorar (si es pot) l’educació emocional que estem donant als nostres petits.

01


Fomenta el LLENGUATGE EMOCIONAL a casa

Perquè no sols estam tristos o contents. Com més emocions conegui, més fàcil li serà discriminar entre allò que sent.

02


Ajuda’ls a SITUAR LES EMOCIONS al seu cos.

Cada emoció se SENT en un lloc específic del cos, ajuda al teu fill a localitzar on les sent. Posa paraules a aquestes sensacions. Diferenciar-les l’ajudarà a identificar millor el que li passa i a donar millors respostes quan les noti.

03


Ajuda’l a comprendre que EL NOSTRE COS ÉS IMPORTANT i que cal cuidar-l’ho amb afecte

Acompanya’l a prendre consciència sobre aquest fet. Com més entengui la necessitat d’aquestes cures, més possibilitats hi haurà de convertir-se en un adult que sap “autocuidar-se”, estimar-se i en conseqüència, una persona que se SENTI MILLOR, en tots els sentits.

04


DONEU LA IMPORTÀNCIA que es mereix A LA INFORMACIÓ que el nostre cos ens vol comunicar

La informació que el nostre cos ens dóna és molt valuosa. Acompanya al teu fill en l’escolta d’aquests missatges i parleu sobre les coses que ens pot estar dient. Tenc fred: tapa’m; tenc gana: dóna’m menjar; tenc por: ajuda’m a allunyar-me d’aquí, etc.

05


Accepta que el teu fill sentirà emocions incòmodes; ACOMPANYA’L en la seva gestió

Si acceptes que sentir tristesa, ràbia, frustració… és legítim, el teu fill aprendrà a sentir aquestes emocions d’una forma natural i no sofrirà intentant ocultar-les o evitant-les. La qüestió estarà en aprendre a gestionar-les de la millor manera.

06


Ajuda al teu fill a trobar formes més adaptatives de resposta a les seves EMOCIONS

Cerqueu junts la manera de gestionar millor la frustració, la por, la vergonya, etc. A vegades farà falta practicar l’”assaig i error” fins que trobem la millor combinació. Tenim tota la vida per a anar practicant però junts s’aconsegueix millor

07


Explica al teu fill/a que TOTS ENS EMOCIONAM

08


 Apreneu junts formes d’ACOMPANYAR ALS ALTRES a sentir el que senten

Aprendre que les persones del nostre entorn també senten i que els nostres actes poden influir sobre aquestes emocions l’ajudarà a créixer amb empatia i, en general, l’ajudarà a tenir millors relacions interpersonals.

09


Demostra-li com es DEMANAR AJUDA i com d’important és saber-ho fer

10


Ajuda’l a relacionar “demanar AJUDA” amb “ser amb les seves LIMITACIONS” i mai amb vulnerabilitat

Una de les millors maneres d’ensenyar als nostres petits és amb l’exemple. Demana ajuda quan ho necessitis, explica que de vegades necessitam als altres per a fer alguna cosa que no podem fer sols en aquestes circumstàncies. Que pugui entendre que acceptar que no podem no és demostrar que som febles, només significa que, en aquesta ocasió, sortirà millor si algú ens ajuda.
I, òbviament, no oblidem el per favor i el gràcies. Això mai està de més.

Decàleg per reduir el malbaratament d’aliments

Aprofites tots els aliments que compres o acaben al fems? Creus que percebem tot el seu valor (econòmic, ètic, social i ambiental)? Segons una guia acabada de publicar a Menorca: ✓ 1/3 dels aliments produïts no s’acaben consumint ni aprofitant. Una autèntica barbaritat, no? ✓ On es produeix major malbaratament és a les llars.

Dit això, aquí teniu consells per, entre tots, anar reduint el menjar que tiram al fems i menjar d’una forma més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

  1. Planificar les menjades i fer llista de la compra.
    • Revisa el que ja tens. – Compra el que realment saps que te menjaràs. De veres necessites l’oferta 2×1?
    • Mantén l’ordre del rebost: els productes més nous al fons i els més antics a les primeres files.
  2. Anar a fer la compra amb les teves bosses de tela, senalla…
  3. Fruita i verdura de temporada
    • Saps quin dia hi ha mercat al teu poble? Hi compres? A Lloret, els dilluns en Miquel mai falla.
  4. Comprar a les botigues i comerços del poble
    • A Lloret: forn amb pa pa, cafè a @arabaycoffee, peix fresc dimarts i divendres i botigues amb queviures
  5. Prioritzar la carn de productors locals i races autòctones
    • Tria la carn a granel
    • Intenta fer-ne un consum moderat (3-4 pics a la setmana)
    • Coneix el model de producció
  6. Menjar de sobres
    • Deixa un dia de la setmana per les sobres (segur que tens culets per la gelera)
    • Congela
  7. Diferenciar la data de consum preferent de la de caducitat
    • La data de consum preferent diu el moment fins al qual l’aliment conserva la qualitat desitjada. Una vegada superada, el producte no ha caducat. Si ha estat ben conservat i l’aspecte, olor i textura és bona, es pot consumir
  8. Si tens infants, ves amb ells a fer la compra
    • Que puguin aprendre a fer eleccions saludables i sostenibles els ajudarà a ser adults més conscients
  9. Quan surtis a menjar a fora: demana si pots endur-te’n les sobres, comparteix si les racions són grans…
  10. Conèixer iniciatives interessants que informen d’establiments amb excedents alimentaris: @tapperapp o @toogoodtogo.es 

I a tu, què t’ajuda a reduir el malbaratement? Deixa el teu comentari…te llegesc!