Són moltes les persones que arriben a la nostra consulta amb dificultats per a “autocuidar-se”. I és amb elles amb les que descobrim sovint certes limitacions en l’educació emocional que han rebut.

És per aquest motiu que vos volem transmetre un decàleg d’idees amb les quals millorar (si es pot) l’educació emocional que estem donant als nostres petits.
01
Fomenta el LLENGUATGE EMOCIONAL a casa
Perquè no sols estam tristos o contents. Com més emocions conegui, més fàcil li serà discriminar entre allò que sent.
02
Ajuda’ls a SITUAR LES EMOCIONS al seu cos.
Cada emoció se SENT en un lloc específic del cos, ajuda al teu fill a localitzar on les sent. Posa paraules a aquestes sensacions. Diferenciar-les l’ajudarà a identificar millor el que li passa i a donar millors respostes quan les noti.
03
Ajuda’l a comprendre que EL NOSTRE COS ÉS IMPORTANT i que cal cuidar-l’ho amb afecte
Acompanya’l a prendre consciència sobre aquest fet. Com més entengui la necessitat d’aquestes cures, més possibilitats hi haurà de convertir-se en un adult que sap “autocuidar-se”, estimar-se i en conseqüència, una persona que se SENTI MILLOR, en tots els sentits.
04
DONEU LA IMPORTÀNCIA que es mereix A LA INFORMACIÓ que el nostre cos ens vol comunicar
La informació que el nostre cos ens dóna és molt valuosa. Acompanya al teu fill en l’escolta d’aquests missatges i parleu sobre les coses que ens pot estar dient. Tenc fred: tapa’m; tenc gana: dóna’m menjar; tenc por: ajuda’m a allunyar-me d’aquí, etc.

05
Accepta que el teu fill sentirà emocions incòmodes; ACOMPANYA’L en la seva gestió
Si acceptes que sentir tristesa, ràbia, frustració… és legítim, el teu fill aprendrà a sentir aquestes emocions d’una forma natural i no sofrirà intentant ocultar-les o evitant-les. La qüestió estarà en aprendre a gestionar-les de la millor manera.
06
Ajuda al teu fill a trobar formes més adaptatives de resposta a les seves EMOCIONS
Cerqueu junts la manera de gestionar millor la frustració, la por, la vergonya, etc. A vegades farà falta practicar l’”assaig i error” fins que trobem la millor combinació. Tenim tota la vida per a anar practicant però junts s’aconsegueix millor
07
Explica al teu fill/a que TOTS ENS EMOCIONAM
08
Apreneu junts formes d’ACOMPANYAR ALS ALTRES a sentir el que senten
Aprendre que les persones del nostre entorn també senten i que els nostres actes poden influir sobre aquestes emocions l’ajudarà a créixer amb empatia i, en general, l’ajudarà a tenir millors relacions interpersonals.
09
Demostra-li com es DEMANAR AJUDA i com d’important és saber-ho fer
10
Ajuda’l a relacionar “demanar AJUDA” amb “ser amb les seves LIMITACIONS” i mai amb vulnerabilitat
Una de les millors maneres d’ensenyar als nostres petits és amb l’exemple. Demana ajuda quan ho necessitis, explica que de vegades necessitam als altres per a fer alguna cosa que no podem fer sols en aquestes circumstàncies. Que pugui entendre que acceptar que no podem no és demostrar que som febles, només significa que, en aquesta ocasió, sortirà millor si algú ens ajuda.
I, òbviament, no oblidem el per favor i el gràcies. Això mai està de més.